Feltölt - Inspirál - Erőt ad

SculptU

SculptU

Délkelet-ázsiai jóga kalandok

Bali - Gili

2017. május 17. - sculpt_u

fullsizerender-3.jpg

Jó szokásomhoz híven, amerre járok a világban mindig meglátogatom a helyi jógastúdiókat és kipróbálom az ottani jógás újdonságokat is. 

Bali - The Yoga Barn - Vinyasa Madeiraval

Az India felől érkező hinduk letelepedése i. e. 100 körül jelentette Balin a prehisztorikus idők végét. Ennek a behatásnak is köszönhető, hogy Indonézia többi részével ellentétben a sziget lakosságának 93% balinéz hindu vallású, így a jóga is bekúszott és gyökeret eresztett a kis szigeten.

A The Yoga Barn az egyik legnépszerűbb központ és alapítása óta (2007) ezerszámra látogatnak ide jógik és "jóginik" a világ minden tájáról.

img_1570_2.JPG

Este 5re érkeztünk valahova Ubud külvárosába egy kacsgaringós dzsungelt átszövő utazás végén ( előtte Ubud belvárosában kalandoztunk). Kitettek minket a bejáratnál és mi lassan kezdtük felfedezni a helyet. A nagyvárosi stúdiókkal ellentétben nem volt teljesen egyértelmű merre van a bejárat, mivel a burjánzó növényzet körülöleli az oda vezető utat. Frissen préselt levek és vegán nyalánkságok várnak a bejáratnál, aztán cipő le indulhat a buli.

img_1569_1.JPG

Egy óra 130.000 rúpia volt, ami jelen állás szerint nagyjából 2600 HUF.

Az óriás jóga terem nyitható üvegekkel van elválasztva a dzsungeltől, így nemcsak a csodás tájat nézheted, hanem hallgathtod az madarakat vagy éppen a gekkok énekét:).Az óra felépítése teljesen olyan volt, mint bármelyik hazai stúdió vinyasza órájának a struktúrája. Napüdvözletek, álló sorozat, egyensúly gyakorlatok, ülő/ fekvő gyakorlatok, fordított testhelyzetek, relax.

img_1575.JPG

A ráhangolódás viszont más volt mint, amit a mainstrem órákon tapasztalok. Különösen nagy hangsúlyt kapott a bandhak használata, bekapcsolásuk ( függetlenül attól, hogy az órát kezdőknek is ajánlották, akinek fogalmuk sem volt, mit jelentenek ezek a kifejezések). Az egész ráhangolódás, "megérkezés a matracra" és a "légzésfigyelés",  teljesen össze volt kötve a bandhákkal, és ezek használatára, adott aszanák elején újra és újra figyelmeztettek. Fejen- illetve kézenállás előtt külön gyakorlatsorral vezettek rá minket a bekapcsolásukra. Szuper autentikus óra volt egy profi tanárral 10/10.

Gili - Mandalablue Yoga - Morning flow és high fly

Balitól nem messze, Lombok mellett ( másfél óra speedboattal) bújt el 3 kicsi sziget, amelyek egyre felkapottabbak a tursiták körében. Gili Trawangan, Meno és Air ( helyi nyelven a gili kicsi szigetet jelent, amiből legalább 30 van Lombok körül). Mi a legutóbbin szálltunk meg, innen fedeztük fel a környéket, illetve próbáltam ki az egyik stúdiót (a szigeten két stúdió van jelenleg, a H2o és a Mandalablue). 

img_1900.JPG

Nem fog meglepetést okozni senkinek, hogy a "morning flow" az bizony reggel van. Na nem túl korán, hogy a kimerült turisták  is odaérjenek az gyakorlásra:). 

Az órát egy európai lányzó tartotta és őszintén szólva elég gyengének éreztem, nem a gyakorlatsor végett, inkább az oktató energiái voltak igencsak "halványak". 8-10 napüdvözlet után indult az óra és alapvetően állógyakorlatok tették ki a maradék részét. Egy könnyebb egyensúlyozás és egy fordított testhelyzet után már feküdtünk is. A ráhangolódás itt is tovább tartott a számomra megszokottnál, de a tengert nézve és hallgatva, valóban szuperül felkészültünk az órára. Kezdőknek érdekes, számomra kicsit felületes volt. 6/10

Ár: 100 rúpia, 2.000 HUF

img_1832.JPG

Magyarországon Aerial jógaként találkozhatsz az érdekes testmozgással, amit itt "highfly" gyakorlásként emlegettek. Alapvetően egy kengyel, vagy hám jellegű anyagba hurkolva a testedet lógsz (nyújtasz, erősítesz) a levegőben. Természetesen a high fly elnevezés egy turistacsalogató trendi hívószó, de alapvetően ugyanarról beszélünk.

Bevallom itthon ezt még nem próbáltam, így nehezen tudok objektíven mesélni a dologról, hiszen egy próba még semmit sem jelent.

img_1887-2_1.JPG

Egy kolumbiai lány órájára csöppentem be, aki hosszasan mesélt a gyakorlatok jótékony hatásairól. Rengeteg fordított testhelyzet gyakorlására ad lehetőséget a felfüggesztés, így saját súlyunkkal dolgozva a gravitációt segítségül hívva tudjuk nyújtani gerincünket, távolítani a csigolyákat. Magas vérnyomás esetén vigyázni kell ezekkel, hiszen rengeteg vér áramlik a fejünkbe. Az óra tempója pont emiatt kicsit lassú volt számomra. Hosszan kitartott pozíciók után, hosszú pihenésekkel készültünk fel a következő "lógásra":).  Ettől függetlenül éreztem, hogy rengeteg lehetőség van az eszközben és erősíteni, illetve nyújtani is remekül lehet rajta, illetve a tanár stílusától is függ, hogy ő mire helyezi a hangsúlyt. Kellemes volt a rávezetés és könnyen bele tudtunk menni a gyakorlatokba. 8/10

img_1881_1.JPG

Ár: 150.000 rúpia, 3000 HUF

A stúdióban van lehetőség Sup jógázni, sőt még napfelkeltében is gyakorolhatsz a deszkákon, így mindenképpen érdemes ellátogatni a stúdióba, ha éppen erre utazol. 

fullsizerender_10.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sculpt-u.blog.hu/api/trackback/id/tr7112511233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása