Feltölt - Inspirál - Erőt ad

SculptU

SculptU

Feel the flow - kapcsolj ki

2017. január 25. - sculpt_u

10 órája ülök a gépem képernyője előtt, éppen egy prezentációt készítek, miközben 5 percenként érkezik egy e-mail, vagy éppen pittyen a telefonom... Hívások, Viber, WhatsApp, messenger, egy esemény emlékeztető a naptárból stb. A munka is több szálon fut, amibe belefolynak a magánélet éteri üzenetei. Én vagyok a multitasking nagymestere, illetve nem biztos, mert nagyjából minden ismerősöm így esik darabjaira, illetve rombolja koncentrációs képességét a hétköznapokban. Alig várom a holnap esti jógát, egy jó kis hatha flowt.

Szinte nincs olyan jógaközpont, aki ne kinálna flow élményt, illetve flow órákat a palettáján. De amúgy tudjuk mit jelent ez? Először is mi az a "flow", milyen a "flow óra", másodszor miért is jó nekünk? Ez utóbbi kérdés kapcsán kicsit lelövöm a poént: a legdurvább stresszoldó, kikapcsoló, összpontosításra "kényszerítő" óra, amit valaha tapasztaltam (de persze kinek, mi).

Flow

Először Csikszentmihályi Mihály pszichológus fogalmazta meg, hogy mit is jelent az elme "flow" állapota és azóta a szakterületén kívül is számos helyen hivatkozzák (ahogy most én is). A tudós szerint a flow-élmény egy teljesen koncentrált, a motivációt a maximumig fokozó élmény, melynek során az ember képes teljesen egy dologra figyelni, és megfelelően terelni saját érzelmeit a legjobb teljesítmény, vagy tanulás végett.

Olyan állapotba kerülünk, melynek során teljesen elmerülünk abban, amit éppen csinálunk, amitől energiával töltődünk fel, abban teljesen részt veszünk vagy éppen elveszünk, teljesen átadjuk magunkat a folyamatnak, és ebben végtelen örömünket leljük. 

_dsc9925bz.jpg

Munka közben nehezen tapasztalom meg ezt a érzést, mert egyszerűen túl sok dologgal kell foglalkoznom, túl sok fele kell figyelnem, de az idei fogadalmain között ott szerepel, hogy hetente legalább egy napon kiiktatom a technikai kütyüket magam körül és csak tervezek (ruhákat tervezek).

A flow állapot jellemzői (melyeknek nem kell mind teljesülniük, ahhoz, hogy flowban legyünk):

  1. az illető képességeivel összhangban lévő, egyértelmű célok 
  2. a tudat erős fókuszáltsága
  3. az öntudatosság tudatos észlelésének megszűnése
  4. az időérzékelés torzulása
  5. azonnali reakció a tevékenység alatt felmerülő jelzésekre
  6. egyensúly az egyén képességei és a feladat nehézsége közt (a feladat nem túl könnyű, de nem is túl nehéz)
  7. a szituáció feletti kontroll érzése
  8. a tevékenység belülről jutalmaz, ezért nem megterhelő
  9. az illető teljesen elmerül abban, amit csinál, minden figyelmét erre összpontosítja

(Forrás: Csikszentmihályi Mihály - Flow – Az áramlat: A tökéletes élmény pszichológiája )

_dsc0014-edit-2.jpg

Flow Jóga

A fenti gondolatokból, illetve a flow állapot jellemzőiből kiindulva, könnyen összerakhatjuk, milyen a flow jóga. Felismerjük a jelen pillanatot, megérkezünk a terembe (mobil szigorúan kint), megérkezünk a matracra, majd légzésünk és mozgásunk összehangolásával egyre tudatosabbá válunk, elcsendesítjük gondolatainkat. Könnyebben fog menni, mint gondolnád! Csak figyeljük, ahogy áramlik a levegő a testünkben és tudatosan, de valahol mégis nagyon szabadon végezzük az egymásba fonodó gyakorlatokat, és még a bevásárlólista sem fog pörögni a szemünk előtt. Szuper lehetőség az önfejlesztésre, határaink megismerésére és azok leküzdésére. Megtanít megérteni a változást és elengedni a ragaszkodást. Klisének hangzik de harmóniát teremt önmagunkban és ezen keresztül a mindennapjainkban.

_dsc9940-edit-2-edit.jpg 

 FLOW ÓRÁK:

Flow Yoga by Petraflow - January 27. @Mosaik

Harmony Rooftop Yoga - February 5. @Aria Hotel

Haha flow - minden szombat @Amasole Római

Flow motion- minden péntek @Atma Center

Gyere!

_dsc9990-edit-edit-edit.jpg

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sculpt-u.blog.hu/api/trackback/id/tr8112090917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása