Feltölt - Inspirál - Erőt ad

SculptU

SculptU

Hot jóga kismamaként? Igen! A lapos has titka szülés után.

2020. január 18. - sculpt_u

img_0757.JPG

Semmihez sem értenek jobban az emberek, mint a gyermeknevelés és persze a várandósság. Ha már voltál kismama, bizonyára tapasztaltad, hogy végtelen mennyiségű, igen gyakran egymásnak teljesen ellentmondó információ zúdul rád, fűszerezve kéretlen tanácsokkal, rosszalló pillantásokkal. Az egyik ilyen vitatott témakör, hogy mennyit és persze mit mozoghat egy kismama.

Van, aki szerint kíméld magad, és meg se moccanj, van, aki az úszást javasolja, van aki a kismamajógát, egy biztos, hogy a melegtől sokszor óvaintenek, pedig vannak esetek, amikor igen is be lehet vállalni "melegebb" mozgásformákat. Fektessük le a fő szabályokat:

5 nappal szülés után, lapozz!

1. Csak olyan mozgásformát végezz, amit előtte is gyakoroltál.

Teljesen egyértelmű, hogy nem a várandósság alatt kell elkezdened súlyokat emelgetni, ha előtte a konditerem közelében sem voltál, így az is biztos, hogy a hot jóga sem neked való, ha az első trimeszterben ismerkednél meg vele. Ebben az esetben valóban válassz könnyedebb mozgásformákat, illetve jógán belül másik irányzatot (hatha, yin, kismama stb).

Abban az esetben viszont, ha már régóta, minimum egy éve (esetemben ez 13 év) gyakorlod rendszeresen a meleg jógák valamilyen változatát, akkor a terhességed alatt is nyugodtan folytathatod bizonyos szabályokkal.

- sosem csavarunk 45 foknál nagyobb szögben kismamaként

- felülések helyett gördülj ki oldalra és told fel magad karból

-ha a hason fekvés már kényelmetlen (nálam ez az 5. hónap környékén következett be), akkor kérj modosított gyakorlatokat az oktatótól az órának arra a részére.

2. Figyeld a tested jelzéseit!

Te vagy az, aki a világon a legjobban ismeri saját magát. Ne befolyásoljon senki, viszont bármit mond a belső hangod, azt vedd nagyon komolyan!

Figyeld órán a pulzusod és a légzésed! Ha ugyanolyan nyugodt, mint előtte és a meleg egyáltalán nem terhel meg, akkor hajrá, csináld! Ha úgy érzed zihálsz, nem esik jól, akkor feküdj le azonnal vagy hagyd el a termet! Elképzelhető, hogy egyik nap jól esik az óra, egy másik nap nem. Az is lehet, hogy a terhesség 7. hónapjáig jól esik, utána a terem közelébe sem akarsz menni. Mindenki más, ne másokhoz viszonyítsd magad.

Amire figyelj:

- Egy hot pilates vagy akár vinyasza flow, ashtanga órán is vannak ugrások. Én úgy éreztem, hogy már az első hónapban sem esik jól az ugribugri, ezért eleinte kihagytam az ugrást (és léptem helyette) majd teljesen kiiktattam ezeket az órákat.

- A hátrahajlító pózok egy ideig, mennek utána érezni fogod, hogy a hasad visszatart és már módosított verziót kell végezned. Ez különböző pózok esetében más időpontokban következhet be. A sima hátrahajlításban a 3-4. hónapban már visszavettem, az íjállás egészen a 8. hónapig csodásan ment, a tevét pedig a terhesség legvégéig tudtam gyakorolni, sőt jól is esett. 

- A fordított testhelyzetekkel is óvatosnak kell lenni, de elég ha odafigyelsz magadra. A méh teteje alapvetően nem arra van kitalálva, hogy egy fordított testhelyzettel terheljük, de egy lefeleé néző kutyától még nem kell megijedni. Fejen-, kézenállás, gyertya póz vagy eke póz viszont már megterhelő lehet. Ezeket én csak az első trimeszterben, jóval rövidebb kitartással végeztem.

 3. Saját magadhoz képest vegyél vissza!

Mindenkinek más a teste és a mozgás igénye. Ha heti ötször mozogtál a várandósság előtt, akkor ne foglalkozz olyan emberek aggodalmaival, akik havonta egyszer sétálnak át egy bevásárlóközpontig. Ha heti kétszer edzettél, akkor ezt vedd alapnak.

Te tudod, hogy mi a saját maximumod, ez legyen a kiindulópontod. Az teljesen biztos, hogy nem ebben a kilenc hónapban kell feszegetned az eredeti határaidat. Viszont kezdheted 100%- ról és van 9 hónapod, hogy a saját tested igényeinek megfelelően fokozaton csökkentsd a mozgás inetnzitását, óraszámot stb.

Jómagam a terhesség 39. betöltött hetén voltam utoljára hot jógán, illetve pilatesen. Kismama jógán a betöltött 40. héten. Kádban fürdödtem egészen a végéig, mert jól esett a meleg és állandóan fáztam. Természetesen konzultálj mindig az orvosoddal, de te tudod legjobban mi esik jól, és mi nem. Ami az anyukának jól esik, az a babának is és hidd el kelleni fog az erőnléted a szüléshez. 

Áron 3700 grammal és 62 centivel született, ráadásul farosan.

img_1290_2_1.JPG

7 nappal szülés után

Saját minta edzésterv (konzultálj orvosoddal)

Első trimeszter 

2 x 90 perc Sole Hot jóga (Bikram, Barkan, Agni stb)

1x75 perc Hot Power jóga

1x 60 perc gépi pilates ( a "core" izmok karbantartásában elképesztően hatékony)

Második Trimeszter

1 x 90 perc Sole Hot jóga (Bikram, Barkan, Agni stb)

1 x 75 perc Hot power vagy Flow óra

1x 75 perc Női Jóga (gátizaom gyakorlatok szempontjából fontos) vagy 1x90 Yin (nyújtás, nyitás, elengedés szempontjából fontos)

1x 60 perc gépi pilates

Harmadik Trimeszter

A 7. hónapban még  a második trimeszter óráira jártam, majd a has növekedésével az utolsó két hónapra változtattam.

1 x 90 perc Sole Hot jóga (Bikram, Barkan, Agni stb)

1x 90 perc Kismama jóga (gátizaom gyakorlatok, légző gyakorlatok, vajúdást segítő pózok szempontjából fontos) vagy 1x90 Yin (nyújtás, nyitás, elengedés szempontjából fontos)

1x 60 perc gépi pilates

HOL?

Jóga: Amasole jóga római - érdemes olyan termet választanod, ahol a benned zajló változásoknak megfelelően több óratípus közül választhatsz.

Egyéni pilates órák: Horváth Adrienne 

Csoportos pilates órák: Intuitive pilates and wellnes studio

A bejegyzés trackback címe:

https://sculpt-u.blog.hu/api/trackback/id/tr7315404042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása