Feltölt - Inspirál - Erőt ad

SculptU

SculptU

Bye-bye Bikram - eljött a szakítás ideje

avagy a jógaoktató, aki átalakította a Bikram gyakorlatsort.

2017. március 21. - sculpt_u

A 30 napos kihívás (vagyis 30 napig hot jóga ezerrel) tizedik napján tartok és immár egy kicsit megújult sorozatot gyakorlok a 40 fokban. A változás Jakab Adrinak köszönhető, és bár elég megosztó a kezdeményezés, jómagam 100%-ban egyetértek az újítással, vagy mondjuk inkább javítással.

Amennyiben elég régóta és elég intenzíven gyakorlod a Bikram nevéhez fűződő sort, akkor valószínű, hogy tapasztaltál már hát-, derék-, vagy éppen nyakfájást . A bejegyzés végén összegzem a változtatásokat, addig is íme Adri okfejtése a változást illetően.

"Tíz évvel ezelőtt, 2007-ben végeztem el a Bikram jógaoktatóképzést Amerikában, akkor 3-4-dikként a Magyarországon élő oktatók közül. Rendkívül jó hatással volt rám a gyakorlatsor, testileg és lelkileg nagyon sokat adott egy borzasztóan nehéz időszakomban.

Lelkesen tanítottam éveken keresztül, de egyre többször merült bennem fel kétely. Rengeteg oktatóképzést elvégeztem azóta, és folyamatosan tágítottam a jógás ismereteimet, különböző irányzatok módszereit próbáltam ki, kóstolgattam, de mégis mindmáig kitartottam a Bikram jóga gyakorlatai mellett. Végighallgattam ezer támadást a gyakorlatsorral szemben, és a koncepcióim alapján teljes mellszélességgel megvédtem azt. Amikor 5 évvel ezelőtt úgy döntöttem, hogy bár minden lehetőségem adott, mégsem nyitok Bikram jóga franchise stúdiót, akkor a szabadságom mellett tettem le a voksomat. Rengeteg támadás ért amiatt, hogy Sole Hot jóga néven használom a gyakorlatsort. Szerettem volna az amasoleban több típusú jógaórát kínálni a gyakorlóknak, hogy szabad választásuk lehessen, és ne én erőltessem rájuk, azt ami szerintem a legjobb. Rengetegen kipróbálták, sokan panaszkodtak derékfájásra, de mivel én a saját derekamon 12 éves gyakorlás után sem éreztem ezeket a negatív hatásokat, így igazából végig arra gyanakodtam, hogy valamit rosszul csinálhatnak.

Mégsem hagyott nyugodni a gondolat, és több, a gerincet fő fókuszba helyező külföldi és magyar továbbképzés és workshop után rájöttem, hogy bármennyire is szörnyű beismerni, de bele vagyok ragadva a 9 hetes Bikram általi agymosás koncepciójába.

Elkezdtek rám zúdulni az évek során előjött emlékképek, azok a pillanatok, amikor meginogtam a gyakorlatsor kapcsán, pl. amikor a nyakam beállt a rendszeres gyakorlás ellenére. Elkezdtem lefejtegetni, hogy mi is az, amit igazán szeretek a Bikram gyakorlatsorban, és miért. Kezdett tele lenni a poharam, talán az utolsó előtti csepp az volt, amikor a nagysikerű Derekas-nap rendezvényen, ahol mindenki a derékproblémáira kereste a megoldást, összefutottam egy régi Bikram jógás tanítvánnyal. Elmesélte, hogy egy 60 napos kihívás során, amikor panaszkodott a súlyos derékfájására, csak annyit mondtak neki, hogy majd elmúlik, de azóta sem tud sajnos jógázni.

Az utolsó csepp pedig imádott öcsém, Robin volt, aki pár héttel ezelőtt feljött hozzám egy 1 hetes intenzív "jógásmerülésre". Napi kétszeri lelkes gyakorlás után a derekára panaszkodott és abba akarta hagyni. Mivel kemény terepen edződött (thaibox, box), így egyértelműen nem kifogásokat keresett.

Végül Bene Máté gerincspecialista (akinek hosszú évek tagadása után „véletlenül” eljutottam a jógaoktatók számára tartott továbbképzésére) és Michelle Pernetta (aki nem hallotta volna még a nevét, ő hozta be Londonba, így elsőként Európába a kezdetek kezdetén a Bikram jógát) segítségével, és többszöri konzultáció után meghoztam a döntést, hogy változtatni kell rajta.

Az amasole Jógastúdió hot jóga tanárival karöltve módosítottunk a gyakorlatsoron, és gerincszemléletűvé tettük azt.

Mindez nagyon nagy lépés volt a részemről, hisz hosszú évekig nem tartottam korrektnek megkérdőjelezni és kritizálni azt a rendszert, amiben jógásként anno felnőttem, azt az irányzatot, ahol lehetőségem nyílt először jógát oktatni, és hosszú évekig képviselni azt. Nekik továbbra is nagyon hálás vagyok!

Viszont még a 30 napos kihívás kezdete előtt nagyon fontosnak tartottam ezt meglépni, hogy a lehetőségekhez képest kiiktassuk a sérülésveszélyt, hogy minden lelkes gyakorló maximálisan jól érezhesse magát a bőrében."

Jakab Adrienn

 

Azoknak, akik nem ismerik a Bikram jógát vagy a gyakorlatsort, íme egy kis info:  http://www.jogapont.hu/cikk/0000000147/mindent-a-bikram-jogarol/#.WNBFsHeZOqA

hosipoz_csillagzsuzsi.jpg

Változások dióhéjban :

- Az első légzőgyakorlat egészen más, mint eddig. A fej folyamatos hátrahajlítása helyett, szemünkkel követjük kinyújtott karunkat, amit összekulcsolt ujjakkal, fejünk fölé emelünk. Nagyon jól megmozgatja  a lapocka körüli területet, de nem fog fájni a nyakunk.

Fej-térdtartás álló helyzetben. Itt az Ashtanga sorozatból jól ismert Utthita Hasta Padangusthasanat (padangusászana) gyakorolhatjuk, azaz lábujjhegyfogás állóhelyzetben, nyújtott lábbal, előrehajlás nélkül.

Gólyaállás terpeszben. Itt választhatsz, hogy megmaradsz a régi verziónál vagy derék problémák esetén, az előrehajlásnál csak a tenyeredet/alkarodat helyezed le a talajra.(Ebben az esetben nincs sarokfogás).

Sáskaállás. Sosem szerettem benyomorgatni a kezemet a testem alá, de ez még nem is lett volna baj, ha a gyakorlat közben nem csalok (ahogy sokan mások). Először is nem szorítjuk le a tenyerünket, és a kézfejet puposítva gördülünk át rajta. Így már a bicepsz dolgozik a tricepszünk helyett, és jó esély van arra, hogy kicsit megrángatjuk a középső háti szakaszt, illetve a derekat. Kevesen tudjuk a vállunkat a földön tartva végezni a gyakorlatot, így most a kezünket a test mellett tartva kell egy-egy, majd páros lábat emelni. Az egonkat kicsi letörheti, hogy az eddigiekhez képest nem tudunk magasra emelni, de megéri.

- Nyújtó merevtartás. Itt nem kell beülnünk a lábszárak közé, hanem ráülhetünk a sarkunkra és alkartámasz segítségével hajolhatunk hátra. 

A négy gyakorlaton és egy légzőgyakorlaton kívül, megváltozott a felülés menete, ugyanis a hirtelen előrehajlás helyett, először felfele nyújtózhatunk, és csak második kilégzésre kell ráborulnunk a lábszárakra. A hátizom gyakorlatoknál sem kell görcsösen a plafont néznünk, hanem szintünktől függően megválaszthatjuk, hova vezetjük a tekintetet.

Sok gyakorlóval beszéltem a változások kapcsán. Nagyjából 70% támogatja az újítást, 20% támogatja, de bizonyos változásokkal nem ért egyet (lásd: sáskaállás vagy éppen nyújtó merevtartás), 10% egyáltalán nem ért egyet, vagy akár utálja a sorozatot (volt, aki azt mondta, hogy valami nagyon jó, valami biztos szűnt meg ezzel az életében).

Próbáld ki és mondd el te is a véleményed!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sculpt-u.blog.hu/api/trackback/id/tr8712340315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása