Feltölt - Inspirál - Erőt ad

SculptU

SculptU

Kismama para 1. - Vizesedés nélkül

2019. szeptember 14. - sculpt_u

Terhes vagy állapotos?! Teljesen változó ki hogyan éli meg ezt a kilenc hónapot, de az biztos, hogy van néhány kellemetlen kísérő jelenség a terhesség ideje alatt, ami szinte elkerülhetetlen. A vízesedés az egyik ilyen  "mellékhatása" az őrült hormonváltozásnak.

Ha a nyirokkeringésed eleve nincs a topon, akkor hajlamosabb lehetsz kismamaként is a vizesedésre, de a terhesség utolsó honapjában ez nagyjából minden kismamát érint.

Miután a vízhatjtók, csalán tea és egyéb házi praktikák ilyenkor kizártak a megdagadt bokát, lábat, karokat  kezelhetjük egy kis YIn jógával.

69903822_1071255829749735_3504901366046785536_n.jpg

Mi az a Yin jóga?

Röviden egy lassú és nyugalmas, ám picit kellemetlenebb pózokkal operáló jóga fajta, rengeteg jótékony hatással.

Felépítését tekintve hosszan kitartott ászanák sorozata, ahol 2-3 vagy akár 5 percig is benne maradunk egy helyzetben. Nem kell szempillán egyensúlyozásra gondolni, de a látszólag egyszerűnek tűnő gyakorlatok a percek múlásával egyre nehezebbé válnak. Mondhatom, hogy a legjobb és várva várt pillanat, mikor végre kijöhetsz a gyakorlatból. Nagyjából egy percet kell eltöltenünk egy gyakorlatban, hogy az izmaink ellazuljanak és elkezdődjön a valódi munka, melynek során leginkább a vállöv és a csípő területét kínozzuk meg.

A fentiekből sejthető, hogy nem az izmainkkal dolgozunk, hanem nyújtjuk az izompólyát, ami mindent körülvesz a szervezetünkben . Amellett, hogy felxibilisek és ruganyosak leszünk rendszeres Yin gyakorlás esetén, elképesztő stresszcsökkentő hatása van ennek a mozgásformának. A passzív nyújtás során a légzésünket figyelve tudjuk elkerülni a gondolataink ugrándozását, ami egy pörgös irodai, dugóban töltött, prezentációkkal és meetingekkel teli nap után igazi felüdülés (és kihívás). Ilyenkor az a tompa, hosszan elnyúló fájdalom amit a válladban, karodban vagy éppen a fenekedben érzel, lassan egy forró, meleg és egészen kellemes érzésbe hajlik, miközben rengeteg feszültség repül ki a testedből.

De mi köze ennek a lábaidban összegyűjtött vízhez?

A lenti ábrácskán a kék vonalak a nyirokrendszerhez tartoznak és a fotón a horpasz izommal párhuzamosan futó részeket látjuk. A terhesség alatt a méh növekedésével megnyúlik a kerek méhszalag, szétnyílik a hasizom, nő a pocak, eltolódik a súlypont, ezek hatására növekszik az ágyéki lordózis, rövidül a horpasz. És meg is érkeztünk a horpasz izomhoz, aminek mentén rengeteg kis csomócska segítené a nyirok (szemét) áramlását, de ha ezen a területen pangás van, bizony könnyen elzáródnak az ágyéki nyirokcsomók és bedagadnak a lábak.

Ilyen egyszerű az egész. Vagyis nincs más dolgunk, mint ezt a területet megfelelő gyakorlatokkal mobilizálni, nyújtani. 69696605_397110390990020_2354693327288270848_n.jpg

Tökéletes Yin jóga póz a sárkány minden formája, amely nyújtja a horpaszt, de a boldog baba póz is istenien hat ezekre a területekre. A jóga után pár órával vagy akár az éjszaka folyamán már tapasztalhatod, hogy sokkal többször kell pisilned mint előtte. Ez normális, annak a jele, hogy a küldetés sikeres volt és valóban megszabdultál némi pangó folyadéktól. Nyugodtan gyakorolhatod ezt a jóga fajtát a terhesség egésze alatt. Jómagam az Amasole közpotban teszem ezt, de természetesen sok helyen megtalod a Yin órákat.

70625547_2984652124940072_1306945985393459200_n.jpg

Fotó: @Amasole Jóga Római

Figyelem: Az ödémásodás a terhességi toxémia egyik tünete is lehet, amely azonban (ahogy írtuk is) gyakran amúgy is jelentkezik a terhesség során, így önmagában nem jelent terhességi toxémiát, csak akkor, ha mellé magas vérnyomás, illetve fehérjeürítés is társul. Járj rendszeresen a vizsgálatokra és konzultálj orvosoddal!

 Csillag Zsuzsi

A bejegyzés trackback címe:

https://sculpt-u.blog.hu/api/trackback/id/tr5015069464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása