Feltölt - Inspirál - Erőt ad

SculptU

SculptU

Útikalauz tavaszi méregtelenítéshez

Dr. Steinberger vs. Neera

2017. március 09. - sculpt_u

Megérkezett a tavasz és vele együtt az olyan hangzatos kifejezések, mint méregtelenítés, lébőjt kúra, tisztitókúra na és persze lugosítás. Mindenből létezik "tavaszi" és könnyedén találunk magunknak egy napos vagy éppen 3, 5, 7, esetleg 10 napos verziókat az elhivatottságunktól és lelkesedésünktől függően.

eper_suel_kicsi13.jpg

Mielőtt kiválasztjuk kedvencünket tegyük röviden rendbe a kifejezéseket.

 

méregtelenítés vagy salaktalanítás (tisztítókúraként is emlegetjük) az alternatív gyógyászatban használt fogalom: olyan tudományosn meg nem alapozott kezelések gyűjtőneve, amelyek arra irányulnak, hogy a szervezetben „felgyülemlett, lerakódott” „mérgeket, felesleges anyagokat” eltávolítsák, illetve a természetes eltávolító mechanizmusokat serkentsék. Sok kérdőjel merül fel ezekkel a kezelésekkel, kúrákkal kapcsolatban, ugyanis semmi bizonyíték nincsen a hatásosságukra vonatkozóan. Sőt tulajdonképpen arra sincs, hogy bármilyen mérgező anyag felgyülemlene a szervezetünkben. 

 

 

 A böjt vagy léböjt célja az, hogy - a belső pihenésen át - a szervezetet hozzásegítse, hogy az gyógyítsa, méregtelenítse és újítsa meg önmagát. Az eddig rendszeresen magunkba tömött ételek feldolgozására lekötött energia felszabadul és a szervezet belső gyógyító ereje most teljes erőbedobással próbál szabadulni az évek során lerakódott káros anyagoktól és mérgektől (már amennyiben vannak:)). Ugyan itt is megjelenik a "méreg" kifejezés, de alapvetően az emésztőrendszer pihentetésén alapuló módszerről beszélünk, aminek hatására valóban energikusabbá válik a testünk.

 

A lugosítás a sav-bázis egyensúly (pH) – azaz testünk folyadékaiban a hidrogén ion (H+) koncentrációjának – szabályozásáról szól. Szervezetünk sejtjeiben és sejt közötti állományában a kémhatás eltérő, de adott közegben csak szigorúan meghatározott értékek között mozoghat egészségünk károsodása nélkül.

A vér normális pH értéke 7,38–7,42 között van, amit a különféle savasító vagy lúgosító hatások életveszélyes mértékben is eltéríthetnének, ha szabályozó mechanizmusaink ezt nem akadályoznák meg (pl.: légzés).

Naponta ki vagyunk téve az állandóan változó mennyiségű savas és lúgos hatásoknak, illetve anyagoknak. Csak akkor érezzük jól magunkat ha szervezetünkben a savak és a bázisok dinamikus egyensúlyban vannak .

Sajnos manapság valóban a túlsavasodás jellemző ránk, melynek oka döntően a nem megfelelő táplálkozás, azonban más életmódbeli és környezeti hatások is befolyásolhatják ezt a mutatót. Közülük legmeghatározóbb a dohányzás, az ésszerűtlen és túlzásba vitt fogyókúra, a mozgáshiány, a stressz és a mértéktelen alkoholfogyasztás. Vagyis a lugosító kúrák során ezt a túlsavasodást próbáljuk meg eltolni, a számunkra kedvezőbb, enyhén lúgos irányba, de az is kérdés persze, hogy valóban szükségünk van - e erre?! 

eper_suel_kicsi43.jpg

Jómagama némi táplálék bevitellel egybekötött, pár napos böjtölésnek vagyok a híve (pl: Steinberger), míg a társaság nő tagjainak másik fele, a tisztán léböjtben (pl: Neera) hisz. Jenleg egy Steinberger kúra utolsó napját próbálom túlélni. 

Aki nem ismeré, annak röviden annyit róla, hogy 5 napig, különböző zöldség-és gyümölcslevek fogyasztása mellet, 2 liter egyéb folyadékot is elfogyasztva, rozskenyéren kell élni.

nap 1. Bio Zöldbúzafű koktél 

nap 2. Bio Zöldséglé 

nap 3. Ananászlé 

nap 4. Céklalé (bio) 

nap 5. Sárgarépalé (bio)

 Mivel ehetünk (rozs kenyeret) a kúra alatt, nem okozott gondot a megszokott mozgás, illetve a pörgős életmód fenntartása. Energikus vagyok, gondolom a könnyed táplálkozástól, a vitaminoktól és a rengeteg folyadéktól, de már nagyon-nagyon hiányoznak az ízek... Nem kifejezetten fogyókúra, de 1,5-2,5 kilótól megszabadulhatunk. Aki szeretné elkezdeni a diétát vagy csak tisztulni szeretne, annak nagyszerű kiindulási pont lehet. Kolléganőimmel együtt kezdtük, hogy könnyebb legyen az "út". Van akinek az allergiája szünt meg, van akinek a hasfájása. Egyszóval ezalatt a pár nap alatt kiszűrhetjük azt is, hogy mit is kellene elhagynunk a hétköznapok étrendjéből.

A másik nagy őrület, amire többen is esküsznek a környezetemből, az 5-7 napos Neera kúra, ahol a következő mixet kell meginnunk minden nap: 

A napi Neera ital elkészítése (2 liter)

Egy kancsóba tegyünk:

  •   1,7 l vizet
  •   1,5 dl Neera pálma- és juharszirupot
  •   1,5 dl frissen préselt citromlevet
  •   késhegynyi cayenne borsot vagy gyömbért

Mivel a kúra alatt nem lehet enni, ezt sajnos csak 3 napig tudtam tartani. Harmadik nap, az első jógám után feltéptem a hűtő ajtaját és...

eper_suel_kicsi61.jpg

Viszont több barátnőm szabadult meg így a túlsúlyától (egy kúra alatt 3-4kg) vagyis nagyon szubjektív, hogy kinek mi az, ami beválik, illetve jól esik. Javaslom, hogy a szélsőségektől tartsuk magunkat távol, egy-egy kellemes gyümölcs-nap is elég lehet.

Helló tavasz!

A bejegyzés trackback címe:

https://sculpt-u.blog.hu/api/trackback/id/tr2512315771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása