Feltölt - Inspirál - Erőt ad

SculptU

SculptU

Bevezetés a Yin jógába érthetően...

Avagy Yin is In

2016. szeptember 12. - sculpt_u

Ugyan még ma is izzasztó volt a hőség, de lassan a hűvősebb estékkel bekúszik az ősz a hétköznapokba. Így blogindítónak a Yin jóga nyugalmas, őszre hangoló világába kalauzollak el titeket:). Szeptemberben szépen körbejárjuk a témát sok- sok tippel fűszerezve.

csillagzsuzsi_suel_kicsi25.jpg

Nehéz mostanában eligazodni a különböző jógairányzatok végtelen labirintusában és az egyre szaporodó jógaközpontok, folyamatosan bővülő kínálatában, így próbálom elsőre szárazan,de mindenki számára érthetően elmagyarázni milyen is az a yin jóga. Lassú és nyugalmas ám eléggé fájdalmas, rengeteg jótékony hatással.

Felépítését tekintve hosszan kitartott ászanák sorozata, ahol 2-3 vagy akár 5 percig is tartunk egy pózt. Na nem kell szempillán egyensúlyozásra gondolni, de a látszólag egyszerűnek tűnő gyakorlatok a percek múlásával egyre kellemetlenebbé válnak. Mondhatom, hogy a legjobb és várva várt pillanat, mikor végre kijöhetsz a gyakorlatból. Nagyjából egy perc után az izmaink ellazulnak és elkezdődik a valódi munka, melynek során leginkább a vállöv és a csípő területét kínozzuk meg (csak finoman persze).

A fentiekből sejthető, hogy nem az izmainkkal dolgozunk, hanem nyújtjuk az izompólyát, ami mindent körülvesz a szervezetünkben (röviden:)). Amellett, hogy felxibilisek és ruganyosak leszünk rendszeres Yin gyakorlás esetén, elképesztő stresszcsökkentő hatása van ennek a mozgásformának, és őszintén szólva én leginkább emiatt választom heti rendszerességgel. A passzív nyújtás során a légzésünket figyelve tudjuk elkerülni a gondolataink ugrándozását, ami egy pörgös irodai, dugóban töltött, prezentációkkal és meetingekkel teli nap után igazi felüdülés (és kihívás). Ilyenkor az a tompa, hosszan elnyúló fájdalom amit a válladban, karodban vagy éppen a fenekedben érzel, lassan egy forró, meleg és egészen kellemes érzésbe hajlik, miközben rengeteg feszültség repül ki a testedből.

Borzasztóan nehéz 90 percen keresztül magadra koncentrálni és békésen lélegezni, ahelyett, hogy mondjuk bevásárlólistát készítenél a fejedben. Az első órámon olyan ideges voltam az összes ászanában, hogy legszívesebben kirohantam volna a teremből... ha ezt érzed, te is kicsit túl vagy pörögve és a legjobb dolog, amit tehetsz, hogy egyre többet jársz. A türelmetlenség a feszültség egyik fajtája...súgta a fülembe az oktató, akit adott pillanatban szívből utáltam.

Nehezen értelmezhető az óra a dinamikus, izzasztó, testet és izmokat gyötrő gyakorláokhoz képest, de mindenképpen kötelező kiegészítése a hetemnek.

Nem akarok így elsőre belemenni a meridiánjaink stimulálásának titkaiba, csak arra kérlek, egyszer menj el! Szinte minden óra végén hallok egy - két elcsukló lélegzetet, pityeregve relaxáló gyakorlót, akikből így vagy úgy de feltörnek az elnyomott érzések,feszültségek. Lehet, hogy már az is meghat, hogy másfél órát magadra szánsz, csak magadra és gondolatok nélkül kettesben vagytok te és te:).

Szóval válaszd ezt a mozgásformát ha:

- szeretnéd, hogy mozgékonyabb és hajlékonyabb legyél, illetve megolajoznád, védenéd az izületeidet,csipődet

- nyugodt, kiegyensúlyozott elmére és testre van szükséged

- kéne egy kis nyugalom, stressz levezetés, szeretnél mélyen relaxálni (szorongás esetén is szuper)

- a koncentrációdat javítanád és a kitartásodon is gyúrnál

Nagyon jó kiegészítése aktívabb (Yang típusú) mozgásfomráknak!!

+ 1 pont Nőknek:

Tapasztalatok igazolják, hogy a yin-jóga jótékonyan hat a női szervekre, harmonizálja a hormonális működést, ezáltal segít, hogy átvészeld a menstruáció körüli bonyodalmakat, ezen kívül hasznos a menopauza idején is. 

Beszéltem már olyan gyakorló társammal (nem urbánlegenda!), akinek műtétre váró nőgyógyászati problémái szűntek meg rendszres gyakorlással. Kellemes mellékhatás az is, hogy a kicsit elférfiasodott világban a Yin jóga segít, hogy visszatérjünk a saját lágyságunkhoz, gyengédségünkhöz.

 

 

 Folyt. köv...

csillagzsuzsi_suel_kicsi13_1.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sculpt-u.blog.hu/api/trackback/id/tr7211679983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása